L’exposició «TAPAS. Spanish Design for food» desembarca al Museu del Disseny
L’exposició «Tapas. Spanish Design for Food», organitzada pel Museu del Disseny de Barcelona i Acción Cultural Española (ACE) s’inaugurarà el proper dimecres 8 de març a les 19.30 hores. La mostra es podrà visitar des del 9 de març fins al 21 de maig de manera totalment gratuïta. Barcelona serà l’última parada, després d’haver recorregut tot el món i haver passat per ciutats com ara Tòquio, São Paulo, Miami o Seül.
«Tapas. Spanish Design for Food» explora la interacció entre el disseny i la gastronomia des de tres eixos principals: el menjar, la taula i la cuina. L’exhibició se centra en les innovacions dels últims 25 anys sense deixar de costat la important tradició popular del disseny català i espanyol. El recorregut comprèn des d’objectes tan quotidians com el porró fins a la caviarera creada per Luki Huber i Ferran Adrià.
Els tres espais temàtics sobre els quals gira l’exposició ens ensenyen com ha canviat el disseny en si del menjar i dels objectes per servir i degustar a taula, tant de manera formal com informal. Finalment, observem la cuina —professional i domèstica— on es busca no només cuinar sinó que els instruments responguin a conceptes com ara la precisió, l’ergonomia i la durabilitat.
La mostra, comissariada pel dissenyador i arquitecte Juli Capella, presenta més de 250 peces acompanyades de vídeos i fotografies, que interrelacionen el món de la cultura material de l’alimentació amb la història, l’arquitectura, l’interiorisme i el disseny industrial i gràfic.
D’altra banda, s’han organitzat una sèrie d’activitats relacionades amb l’exposició:
- «L’aprofitament dels aliments, un camp per desenvolupar solucions des del disseny». Taula rodona en què es mostraran diferents propostes per treure profit dels aliments dintre de la cadena alimentària que va del camp a la taula. A més, es presentaran els resultats del workshop «Disseny per a l’aprofitament dels aliments», fet pels estudiants d’aquest àmbit.
- «Diàlegs entre gastronomia i disseny». Tres sessions de debat entre cuiners i dissenyadors per saber com han viscut i integrat la revolució dels últims anys a la cuina. En la primera xerrada participaran Javier Bonet i Martí Guixé; la setmana següent la conversa serà entre Ferran Adrià i Luki Huber; i per finalitzar, el debat el realitzaran Jordi Roca i Andreu Carulla. A totes tres sessions el moderador serà Juli Capella, comissari de l’exposició.
- «Plats del dia». Exposició gratuïta centrada en el design food: la confluència entre ceràmica, disseny i gastronomia i que presenta els projectes més significatius d’aquest àmbit en els últims cinc anys. Del 8 al 21 de maig al Centre d’Artesania de Catalunya. Parlant sobre aquest tema, el 16 de maig tindrà lloc una taula rodona entre Juli Capella, la ceramista Rosa Cortiella i Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny.
- Taller «La vaixella màgica». Taller familiar per fer una peça de vaixella —en aquest cas, un plat— utilitzant la xocolata com a material.
- Cloenda de l’exposició / Nit dels museus. El dissabte 20 de maig podràs tastar els xurros del segle XXI com a resultat del workshop «Redissenyant el xurro».